Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2016

Srpen je za námi a opět to byl úspěšný měsíc. Nezávislé cashflow o něco málo pokleslo, ale nadále si drží velký odstup nad měsíčním cílem. Zároveň už máme kumulativně splněný roční cíl, takže cokoliv teď přijde na účet, bude nad rámec cíle a jen přispěje k vyšším reinvesticím zpět do portfolia.

Nezávislé cashflow


Jak je jasné z grafu vývoje nezávislého cashflow, srpen byl druhý nejúspěšnější měsíc. Svým výsledkem si navíc drží zhruba čtvrtinový náskok proti cíli na prosinec, který je nejvyšší z celého roku. Na této straně tedy vše v pořádku a na nejlepší cestě.

Z pohledu skladby výnosů je srpen podobný červenci. O malinko se propadly ETF, což je důsledek odprodání části pozic v QYLD v červenci (peníze v něm byly jen dočasně zaparkované). Samostatné tituly si drží nadpoloviční podíl, P2P půjčky se pohybují do cílových 15 %.


Investice

V srpnu nás moc nepotěšila Komerční banka. Po ČEZu je to tak další naše velká investice, jejíž dividenda je v ohrožení - v tomto případě je to takřka jistota, že ke snížení dojde.  Reakce trhu byla očekávaná, byť trochu silnější, než jsme čekali. Komerční bance pořád (minimálně ve střednědobém horizontu) věříme, takže jsme nakonec využili situaci a dvěma nákupy naše pozice opět posílili. Snížení dividendy by tak nemělo mít v příštím roce takový negativní dopad.

Krom Komerční banky jsme využili i investic do podnikatelských projektů skrze platformu Fundlift. Z pohledu ostatních investic jde ale jen o drobné částky.

Úvahy

Letošní nezávislé cashflow je nad očekávání dobré. Začíná být ale jasné, že se na lepší časy nebude blýskat věčně a nad příštím rokem visí hned několik otazníků a vykřičníků. Krom již zmiňovaných dividend v ohrožení (ČEZ a Komerční banka) to bude očekávané ukončení intervencí ČNB a s tím spojené posílení kurzu koruny k euru a dolaru. Ano, investice budou "levnější", ale výnosy z těch stávajících o to nižší.

Dlouho jsme přemýšleli, zda se nějak nezajistit nebo nerozprodat některé pozice. Ale zřejmě to vypadá, že změnu prostě zkousneme a půjdeme dál. Zaprvé našim investicím věříme a chceme je vlastnit dlouhodobě. Zadruhé, věříme trochu i ČNB, že posílení nebudete skokové. A zatřetí, zas tak velké objemy v zahraničí nemáme.

Je ale jasné, že konec intervencí za sebou zanechá v nezávislém cashflow určitý zářez. A přestože se stále rozhlížíme po příležitostech za hranicemi, pokud je na výběr, dáváme přednost těm v České republice. Ale kdo ví, do předpokládaného konce intervencí je ještě daleko a vše se může hodně změnit. Kurzový závazek tu tak s námi může být mnohem déle, než si teď myslíme.

Výhled

Na závěr ovšem v pozitivní notě. Září bude opět rekordním měsícem a v rukávu máme pořád několik trumfů, které by mohly příští rok učinit rovněž úspěšným. Věříme, že se nám bude dařit i nadále, byť tak raketový rok se asi opakovat nebude. To ale nijak nevadí, je před námi pořád dlouhá cesta.

Komentáře