Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2016

Polovina roku 2016 je pryč a bylo to super pololetí. Změnilo se hodně věcí a my jsme zase o kus dál - nejen co se týče cíle nezávislého cashflow, ale i v životě a zkušenostech jako takových. Z pohledu tohoto reportu je ale asi nejdůležitější zprávou nový rekord nezávislého cashflow.

Nezávislé cashflow


Dividenda Komerční banky dorazila a s ní přišel výrazný skok o necelou třetinu výše. Podobný lze očekávat i v zářijovém reportu, až se do výsledků naplno promítne i dividenda notně posíleného ČEZu. Už teď jsme značně výš než je úroveň pro prosinec a naplánovanou sumu nezávislého cashflow pro celý letošek už také brzy dosáhneme.

Zajímavý je i pohled na skladbu výnosů. Zatímco dřívější stálice v podobě spořících účtů už definitivně tvoří marginální část nezávislého cashflow (a se snižujícím se úročením bude jejich role dále klesat a klesat), nahoru jde podíl samostatných akciových titulů a REIT. Trochu na úkol ETF, což nám takovou radost nedělá.


Investice

Investice pokračovaly, byť o něco pomalejším tempem. Vyzkoušeli jsme platformu Fundlift (zajímavé, byť zatím to vypadá, že to bude víc o dluhopisech, než akciích), něco málo přidali na Zonky (byť to stále bojuje s nedostatkem jiných půjček než těch s nejvyšším hodnocením - a tedy i velmi nízkými úroky) a dokoupili Daimler po referendu o Brexitu.

Minule jsme psali o zkušebním otevření účtu na Lynx. Tradeování nám nejde, takže jsme přešli na tituly, které jsou pro nás dlouhodobou investicí - trojice Disney, KBWY a QYLD tak nyní spadají do našeho investičního portfolia. Byť QYLD bereme jako dočasné úložiště peněz, než se najde něco zajímavějšího (ideálně něco spojeného s obnovitelnými energiemi, ty v našem portfoliu postrádáme).

Úvahy

Minule jsme "uvažovali" nad tím, že pro řadu těch, kteří usilují o finanční nezávislost, je cesta nakonec kratší než původně uvažovali. Úrovně, kterých brzy dosáhneme, jsme plánovali zhruba o dva roky později. Je jasné, že na trh jsme nakonec vrhli víc financí, než jsme původně plánovali, a také žijeme v příznivé době pro budování nezávislého cashflow. Navíc nás ještě nepotkalo moc překážek, které by akumulaci nezávislého cashflow zdržovalo. Ale jde o úspěch a vlastně jsme zjistili, že i cesta může být cíl :)

Výhled

Červenec snad bude klidnější. Díky novým investicím nás čeká i nový rekord, byť to hlavní přijde až v září. Do té doby snad nastane i klidnější období v investicích, naposled to našemu portfoliu velmi prospělo.

Komentáře