Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2016

První měsíc roku 2016 je za námi, utekl až překvapivě rychle a skoro jsme se ani v novém roce nestačili rozkoukat. A byl to rozhodně úspěšný měsíc, spojený s dalším rekordem nezávislého cashflow.

Nezávislé cashflow


I přes stabilizační dopady metodiky výpočtu měsíčního nezávislého cashflow, se občas stane, že jednorázové efekty jej vychýlí jedním či druhým směrem. A zatímco tento výkyv byl v prosinci negativní, v lednu se vše vrátilo a je tu zdaleka nejlepší měsíc, který si svůj rekord minimálně i po únoru udrží. Náskok nad plánem je i nadále veliký (i přes jednorázové navýšení základu pro rok 2016) a spolu s novými investicemi je i příslibem úspěšného roku následujícího.


Investice

Sice jsme doufali, že v lednu bude trochu klidněji, ale trh byl proti. Negativní vstup do nového roku prostě znamenal příliš velké příležitosti k zajímavým nákupům, než abychom nad nimi mohli mávnout rukou. Trochu jsme tak sáhli i do rezerv a nakoupili tři tituly:

  • ČEZ - u kterého nás od vyšších nákupů limitovala jen naše už tak velká expozice vůči českému energetickému gigantovi.
  • Microsoft - oproti plánům jsme se vrátili zpět na původní počet akcií, když hodnota spadla na poměrně zajímavé hodnoty.
  • STORE Capital - nový titul do našeho portfolia a třetí samostatný titul REIT, který doplňuje naše akciové nemovitostní portfolio. Tentokrát je to sázka hlavně na budoucí růst v poměrně zajímavém trhu.


Úvahy

Leden byl skutečně jak na houpačce, jeho první dvě třetiny byly ve znamení neustávajícího propadu trhů, zatímco závěr zaznamenal poměrně masivní růst. Škoda, že trhy nezůstaly na nižších valuacích ještě nějakou chvilku, pár zajímavých příležitostí se tam ještě skrývalo. I tak ale růst nebyl úplně stejnoměrný, takže případná lehčí korekce může poskytnout zajímavé nákupní ceny. Některé naše pozice by si ještě rozhodně zasloužily posílit.

Ale i pokud bude trh nějakou dobu nahoře, nebude to špatně, poslední dobou to byla skutečně divočina, a jak už jsme psali několikrát, trochu klidu bez nákupů by našemu portfoliu jen prospěla. Ačkoli to zatím vypadá, že letošek bude ještě volatilnější než loňský rok, tak uvidíme.

Výhled

Výhled na únor je pozitivní, cíl nezávislého cashflow by měl být splněn (byť tentokrát asi jen s minimálním náskokem). Krom toho by ale měl pomalu začít příliv dividend z nových a posílených pozic, takže očekávání jsou rozhodně vysoká.

Komentáře