Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2015

Tak a je tu poslední měsíční report za rok 2015. V polovině ledna vydáme podrobnější roční shrnutí, ale trocha bilancování se nevyhne ani tomuto článku. Navíc tento report bude takovým mezikrokem k jejich novému pojetí. Po roce zkušebního provozu opustíme zobrazování korunových částek vývoje nezávislého cashflow. Abychom vás ale neochudili o to zajímavé, stále budete moci vývoj sledovat na grafech. A od příště odtajníme i více ke stavu portfolia v daném měsíci.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow v prosinci výrazněji kleslo - důvod byl prostý, dividendy chodící každý měsíc dorazily až začátkem měsíce dalšího, a tak se do prosincového cashflow nezapočetly (což pro leden zase doženou). Cíl byl každopádně i tentokrát splněn a podobně by tomu mělo být i v lednu.

Na výše uvedeném novém grafu nyní můžete sledovat celkové nezávislé cashflow v jednotlivých měsících (fialová čára) a cíl pro dané období (zlatá čára). Protože se letos dařilo nad míru, pro příští rok jsme jednorázově zvýšili laťku a plánovaně zvyšujeme i měsíční růst cíle (strmější sklon zlaté čáry).


Investice

Na straně investic se opět děly velké věci a pokud některé ze společností, co držíme, výrazně nezmění vyplácené dividendy (aktuálně to riziko vidíme u ČEZ), jen z investic v posledních měsících roku 2015 máme na většinu tohoto roku vystaráno.

V prosinci jsme významně posílili pozice na Komerční bance a o něco málo i na ČEZu (tam prostě cenám pod 415 korun/akcie nešlo odolat). Zároveň přibyly dva úplně nové tituly - Kofola (nakoupená mimo ne moc povedené IPO) a další americký REIT, tentokrát průmyslový STAG. Oba nové tituly v našem portfoliu spadají do kolonky růstové (navíc v případě STAG i s výplatou velmi zajímavé měsíční dividendy), což je u nás velmi opomíjená kategorie.

Na druhou stranu vyprodáváme pozice v Microsoftu (v lednu doprodáme zbytek, pokud nedojde k nějakému razantnímu poklesu). Není to špatná společnost, ale cena je nyní celkem vysoká a tudíž lákavá k prodeji. Zároveň nejde o nějak významnou pozici v našem portfoliu a tudíž je tak trochu "navíc" - získané prostředky půjdou na nákup některého z titulů Intel, Pegas nebo Kofola (podle toho, co bude v dané chvíli zajímavější).

Úvahy

V posledních měsících jsme se skutečně rozinvestovali. Máme ještě dost prostředků v záloze (pro případ něčeho extrémně zajímavého), ale na druhou stranu už je asi na čase dát portfoliu chvilku klid. Navíc se ho podařilo dostat na celkem zvládnutelnou velikost 14 titulů (včetně vyprodávaného Microsoftu a čtyř ETF), což je blízko našemu v současnosti ideálnímu stavu.

V současnosti podrobně sledujeme pět titulů, které nejsou v našem portfoliu, ale u většiny jde spíše o běh na dlouhou trať, protože bez výjimky nejsou oceněny tak, aby nám poskytovaly adekvátní bezpečnostní polštář.

Výhled

Jak už jsme psali v minulém výhledu, leden bude velmi zajímavý, protože se v něm začne projevovat zejména říjnová přestavba portfolia (tj. hlavně se projeví nové ETF). Přínosy nově nakoupených, popř. posílených titulů budou rozložené až do konce třetího čtvrtletí příštího roku, kdy se projeví dividenda ČEZ (ačkoli to už je tak daleký výhled, že může dojít ke všemu možnému). Jinak doufáme, že alespoň pár následujících měsíců bude investičně klidnějších a dojde maximálně k posilování některých pozic (resp. doprodeji Microsoftu).

Komentáře