Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 10/2015

Podzim udeřil na plné obrátky a spolu s ním přišla i zásadní změna celého investičního portfolia, která bude i předmětem tohoto měsíčního reportu. Krom této změny byl říjen zároveň dalším rekordním měsícem z pohledu nezávislého cashflow, které dosáhlo i celoročního cíle.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow si nadále udržovalo náskok nad plánem - který překonávalo dokonce o celou třetinu. Počítám, že v následujících měsících se tento náskok ještě bude o něco zvyšovat, ale pak se směrem k polovině příštího roku bude trochu smršťovat, než se projeví letošní posílení pozic v ČEZu, Komerční bance a České spořitelně (samozřejmě i v závislosti, kolik budou tito tituly na dividendách nakonec vyplácet).

Jinak letošní cíl celkového cashflow se podařilo dosáhnout už v průběhu října (i se započtením rozpočítaného cashflow na listopad a prosinec), takže vše, co přijde a bude započítáváno do posledních dvou letošních měsíců už bude nad plán. Už teď tak lze říct, že rok 2015 byl nad očekávání úspěšný - tímto tempem by finanční nezávislost byla mnohem méně vzdálený cíl než rok 2030... Ale nemalujme si budoucnost moc růžově, určitě nás na této cestě čeká ještě i spousta velkých překážek.

Investice

Někdy na přelomu září a října uzrály úvahy o tom, že portfolio se postupně značně nafouklo o průběžně nakupované tituly, což tříštilo pozornost a z dlouhodobého hlediska to ani není daňově nejvýhodnější, viz úvahy. Výsledkem toho bylo rozhodnutí velkou část titulů prodat, zbytek posílit a něco málo doplnit.

A jak to vypadalo?

Portfolio opustily akcie:

  • Coca-Cola - velmi slušná společnost (s trochu nejistou budoucností), ale padla za oběť konsolidaci zahraničních pozic.
  • Deutsche Telecom - malá pozice se spíše menší budoucí perspektivou.
  • ETF ERW1 - nakonec se úplně neosvědčilo a eura z jeho prodeje se přesunuly na nákup BMW.
  • ETF YILD - nakonec se úplně neosvědčilo (ačkoli nebylo vyloženě špatné) a hlavním důvodem prodeje byla konsolidace zahraničních pozic.
  • Fortuna - nejistá budoucnost a to spíše z pohledu managementu; jinak bychom drželi nehledě na pravděpodobný horší výhled trhů - takto ale už moc velká neznámá.
  • McDonald's - malá pozice se spíše menší budoucí perspektivou.
  • Stock - malá pozice se spíše menší budoucí perspektivou.
  • Veolia - dobrý kup, ale zároveň dobrá prodejní cena. Ale třeba v budoucnu zase?
  • Verizon - slušná společnost, ale padla za oběť konsolidaci zahraničních pozic.
  • VIG - malá pozice se spíše menší budoucí perspektivou.
  • Volkswagen - po emisním skandálu už prostě v management nemáme důvěru - a to jsme ještě chtěli nedávno posilovat!

Dokoupeno naopak bylo:

  • BMW - automobilová náhrada. Hledali jsme evropskou společnost, která má dlouhodobý potenciál a zároveň slušné dividendové výnosy. Legendární BMW byla jasná volba - navíc v situaci zajímavého ocenění okolo aféry Volkswagen.
  • ČEZ - v rámci celého měsíce jsme postupně znásobili pozice, neboť cena nám i přes horší výhled přijde velmi nízká.
  • ETF IDV - Po vyřazení ERW1 jsme potřebovali ETF, které by zajišťovalo expozici i na evropské trhy. IDV od iShares by to mělo zajišťovat - a zároveň dodávat pravidelné dividendy.

Úvahy

Prakticky ve všech investičních knížkách, které pokládáme za smysluplné, se píše, že přehnaná diverzifikace škodí portfoliu. Dlouho jsme s touto myšlenkou bojovali - neboť vychází z předkladu, že investor je schopen vybrat ty nejlepší společnosti. A pak už nedává smysl zaměřovat se na ty méně dobré. Kdo ale dokáže říct, která ze dvou kvalitních společností bude lepší či horší? Tam už jsou nuance leckdy příliš jemné.

Nakonec nás k rozhodnutí přivedly i jiné faktory - s růstem portfolia se v něm objevila spousta malých pozic, které jsme průběžně neposilovali, protože nám z různých důvodů nedávaly smysl (drahé akcie, diskutabilní výhled). Zároveň i z hlediska dvojího zdanění dividend je lepší zahraniční pozice kumulovat, aby se vyplatilo vůbec dokládat, že daň už byla zaplacena jinde. Obojí podporovalo pohled zkušených investorů a nakonec zapříčinilo takřka dokonalou bouři, o které jste si mohli přečíst výše, při které portfolio opustila spousta titulů.

Výhled

Výhled na listopad je veskrze pozitivní, nezávislé cashflow by mělo zase o něco vzrůst a dosáhnout nového rekordu.

Komentáře