Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2015

Září bylo poměrně klidným měsícem. Proběhlo posílení jedné akciové pozice a nezávislé cashflow o něco pokleslo (stále si však ponechává výrazný náskok oproti plánu).

Nezávislé cashflow

 
V září se nezávislé cashflow poměrně stabilizovalo. S ohledem na to, že už probíhá říjen, během kterého se odehrálo několik zásadních věcí, tak už teď víme, že to byla stabilizace jen dočasná. Ale to se nechte překvapit :)

Celoroční cíl cashflow zatím dosažen není, v dalším reportu už to ale bude na pořadu dne - zbývají drobné sto koruny. Je tak v podstatě jisté, že rok 2015 bude znamenat výsledek nad plán a vytvoří se tak bezpečnostní polštář pro případné kolísání v příštích obdobích.
 

Investice

Září bylo investičně dost klidné, došlo jen k posílení pozice na ČEZu, který klesá spolu s cenami elektřiny. S ohledem na výkonnost v nejbližších letech jde asi o přehnanou reakci. Více v úvahách.

Úvahy

Tentokrát k ČEZu. Společnost určitě nečeká úplně růžová budoucnost, ale obchodovat ji za 500 korun a méně je zbytečně přemrštěné. Ačkoli, jak to s ČEZem dopadne, rozhodne dalších 3-5 let, ve kterých odstartuje velká transformace evropské energetiky. ČEZ má ovšem celkem slušně nakročeno, aby z ní vyšel relativně pozitivně. Má dostavěny dva velké jaderné zdroje (s potenciálem prodloužení životnosti u Dukovan), slušné portfolio obnovitelných zdrojů a snaží se vstoupit do nové energetiky (viz nákup podílů ve výrobci baterií Sonnenbatterie). Krátkodobě svou produkci dokáže stále prodávat se ziskem - takže spíše než to, zda bude firma v nejbližších letech v zisku, je otázkou, jaká bude dividenda. Příští rok ji ČEZ pravděpodobně udrží, pak asi bude muset jít o něco níž. Stále tu však vidím jasný potenciál na vysoký výnos. Tak uvidíme.

Výhled

V říjnu nezávislé cashflow opět poskočí nahoru, to už je jisté. Také můžeme slíbit poměrně velké změny v portfoliu. O nich víc v dalším reportu nebo možná v samostatném článku. Jde totiž o celkem zásadní zásah. Dále bychom více rozšířit naše aktivity, proto na blogu budeme uveřejňovat poznatky z našeho nakládání s penězi v běžném životě - tedy, kde a na čem se dá ušetřit. Rádi bychom se věnovali také finanční osvětě, proto chceme zařadit i články ohledně finančních instrumentů a možnosti investic právě do nich. Ve zkratce: máte se na co těšit :)

Komentáře