Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2015

Léto je pomalu za námi a spolu s tím přichází i srpnový report. Srpen však rozhodně neznamenal nějakou okurkovou sezónu. Naopak přinesl měsíční rekord nezávislého cashflow a byl i ve znamení značných nákupů do portfolia. Oproti minulým měsícům tak bude report o to zajímavější.

Nezávislé cashflow


Od doby, kdy se v květnu nezávislé cashflow odpoutalo od plánu směrem vzhůru, si udržovalo konstantní odstup nějakých sto korun. Už v předchozích období jsme upozorňovali, že s letními měsíci, kdy vyplácí dividendy společnosti jako Komerční banka a ČEZ, které jsou významně zastoupeny v portfoliu, se vše může značně změnit. A tak se i stalo - byť to bylo nakonec zejména díky kombinaci dalšího růstu v P2P (tam se poprvé projevily naposled zainvestované prostředky na platformu Mintos) a jednorázově vyšších dividend z ETF s měsíční výplatou.

Výsledkem tak je překonání cíle pro srpen takřka o třetinu, což je paráda. Taková hodnota je přitom zhruba cílovou na březen příštího roku, což znamená, že cashflow bylo více než v půlročním náskoku. V září sice přijde opětovná korekce kvůli absenci oněch jednorázových vlivů, nicméně o něco větší odstup od cíle bude zachován.

Co se týče celoročního cíle cashflow, tak ten by měl být s předstihem dosažen někdy na začátku listopadu. Ohrozit to může jen něco naprosto zásadního.



Investice

Srpen stál za to - akcie jak na houpačce, kurzy jak na houpačce. Zejména v druhé polovině měsíce se otevřely výborné podmínky pro nákupy, čehož jsme využili - a kdybychom měli v plně pohotovostní zásobě víc prostředků, asi bychom šli i dál. Ale i tak jsme nakoupili za slušné ceny. Titul REM je zcela novým přírůstkem do našeho portfolia a mělo by zajišťovat pravidelný přísun cashflow. Jde o ETF společností typu REIT založených na hypotékovém principu a mělo slušnou cenu.

Ještě před největšími propady jsme během prvního kolísání přikoupili QYLD - ETF s call opcemi na NASDAQ. Cena byla slušná a byť později dostala zabrat, nebyl to tak špatný nákup. A k tomu i nějaké ty další akcie ČEZu, který se nám i přes klesající ceny elektřiny pořád hodně líbí.


Úvahy

Krátce k předchozím úvahám týkajícím se P2P - zhruba v polovině srpna pesimismus kulminoval a nyní už to vidíme o něco méně černě. I tak ale nezbývá než v tomhle oboru doporučit opatrnost, vysoké úroky nemusí nutně znamenat vysoký výnos.

A není možné se nevyjádřit ke kolísání akciových trhů. Pro dlouhodobé investory je rozhodně dobrou zprávou, že se trhy zase nacházejí blíž rozumným hranicím. Rozhodně nejde říct, že by se akcie obchodovaly levně (i v největších propadech), ale občas jde najít tituly pod jejich dlouhodobou hodnotou a zbytek se alespoň pohybuje okolo ní.

Nelze než doufat, že tohle kolísání provázené celkovým poklesem bude nějakou chvíli pokračovat. Sice to podkopává roční výnosy a malinko investorské sebevědomí - ale na druhou stranu to otvírá zajímavé investiční příležitosti!


Výhled

Zářijový výhled je pozitivní. Sice dojde k poklesu o takřka 200 korun, nicméně polštář nad cílem je více než dostatečný. Spolu s tím, že do konce roku 2015 zbývají už jen poslední čtyři měsíce, začínáme uvažovat o cílech na rok následující. Tomu se možná budeme věnovat v samostatném článku. Předběžně ale plánujeme jejich nastavení tak, aby přesahovaly plán určený pro druhý rok v rámci celého 15letého projektu. Vše se totiž vyvíjí nad očekávání a nedává smysl nastavovat cíle, které budou jasně přesaženy.

K tomu nezbývá než sledovat trhy a čekat na nějakou zajímavou příležitost. Máme vyhlídnuté 3-4 nové tituly, u nichž čekáme, až (jestli) spadnou na zajímavou hranici. K tomu rozhodně zvažujeme i posílení některých stávajících pozic. Investiční nálada je tak rozhodně mnohem pozitivnější!

Komentáře