Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2015

Červnový report přichází z výrazným zpožděním způsobeným zahraniční výpravou, před kterou bylo možné kvůli chybějícím datům výsledky za červen prezentovat. To je důvodem, proč si tento report můžete přečíst až teď, skoro na závěr července.

Nezávislé cashflow


Červen navázal na výkony května a překonal jej zhruba o naplánovaný měsíční přírůstek. Což znamená, že celkově byl opět nadprůměrný a nad plánem. Zároveň byl červen ve znamení poměrně velkého množství dividend a spolu s červencem a srpnem dost zamíchá základní úrovní nezávislého cash flow pro celý letošek a první polovinu dalšího roku.

Vše zatím vypadá velmi nadějně a plán pro rok 2015 by snad měl být naplněn a dokonce i překonán. Uvidíme, jaký bude vývoj v dalším roce, přeci jen, značnou váhu teď mají i výnosy z P2P půjček, jejichž dlouhodobá udržitelnost (nebo i růst) je i ve střednědobém horizontu poněkud zamlžená. Ale aspoň vzniká určitý bezpečnostní polštář na horší časy, které v průběhu projektu určitě ještě přijdou.



Investice

Krom reinvesticí na P2P platformách se investice "omezily" jen na posílení pozic ve společnostech ČEZ a Intel, které se v dané době nabízely za poměrně slušné peníze s ohledem na jejich výnosy a potenciál. V poslední době se tak akciové investice čím dál víc omezují jen na posilování pozic. Přeci jen, titulů už je v portfoliu poměrně dost a zároveň se příliš dalších příležitostí nenabízí.

Úvahy

Akciové trhy prochází v posledních měsících zajímavým vývojem. Pryč jsou dlouhé propady okolo finanční krize a zřejmě i setrvalý růst předchozích let. Místo toho zažíváme cyklické kolísání a růsty, které se svou velikostí i délkou ani zdaleka neblíží předchozím několikaletým výkyvům. Právě v této chvílí jsou dokonale prověřovány schopnosti investorů vybrat ty nejvhodnější tituly. Ovšem spíše ve smyslu tradingu než dlouhodobého investování - pro dlouhodobé investory to rozhodně není úplně ideální období. Cena titulů je obecně vysoko, což znamená i poměrně dlouhou návratnost. Ale alespoň pořád nezažíváme nějakou výraznou bublinu.

Výhled

Jelikož už je většina července za námi, můžeme říct, že co se týče investic, bude první měsíc druhé poloviny roku jednoznačně investičně klidnější. Došlo jen k doinvestování Mintosu na nějakou udržitelnou sumu a jinak si dáváme od sledování trhů spíše odstup a reagovali bychom jen při nějaké extrémně zajímavé příležitosti.

Komentáře