Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2015

Květen je za námi a naše nezávislé cashflow poprvé výrazněji poskočilo. Bylo to odrazem investiční aktivity posledních měsíců, která byla opravdu výrazná. Oproti tomu v minulém měsíci bylo po investiční stránce poměrně klidno. V podstatě jsme jen přidali trochu prostředků na P2P platformu Mintos, která zatím vypadá velmi dobře. Jinak jen reinvestice na Bondoře a zbytek klid.

Nezávislé cashflow

Nezávislé cashflow je stále na hony vzdáleno k cíli. Ale už jsme skoro na 5 %, což je super. Podle modelu ale budou největší přírůstky až v posledních letech celého projektu, takže jsme vlastně nad plán :)

Květen skoro vyrovnal dubnovou ztrátu. Cíl samozřejmě splnil a už teď je jasné, že stejně tak tomu bude i v červnu, kdy nezávislé cashflow zase drobně poskočí. Další vývoj je pak zatím neznámý - v červnu má dorazit několik velikostí významných dividend. Ale podle toho, v jaké výši jsou schváleny to bude snad zase o kus lepší.

Krom akciových dividend mají ostatní složky velmi podobné podíly, v absolutních číslech si nejvyšší růst připsaly P2P půjčky a spořící účty (účet v Equa bank už byl v provozu celý měsíc).


Investice

Oproti předchozím měsícům byl květen zdaleka nejklidnější. Žádné akciové tituly nepřibyly, ani nedošlo k posílení některé z pozic. Přidali jsme jen nějaké prostředky na investiční účet na Mintosu a větší část z nich i zainvestovali. Na Bondoře jsme reinvestovali příjmy - tentokrát už jsme ale přešli na automatického manažera, protože s ohledem na množství rušených půjček to začalo být časově nesmyslné věnovat se procházení jednotlivých žádostí o půjčky.

Úvahy

Schopnost neinvestovat patří k největším ctnostem investorů. Je to hodně nepříjemné vidět všude okolo úspěšné investiční příběhy a neúčastnit se jich. Nicméně, pokud investiční možnosti neodpovídají stanovené strategii, musí člověk vše zkousnout a vydržet.

Pokud nenastane nějaká korekce na trzích, tak letos vidíme tři základní investiční možnosti, do kterých sice půjdeme, avšak spíše jen lehce:

  • Alternativní ETF (např. slušně vypadající QYLD).
  • České akcie - pro drobné příkupy dividendových titulů (poplatky jsou oproti zahraničních výrazně lepší).
  • P2P - zatím Mintos. Ale uvidíme, jak se vše bude vyvíjet, tento trh je velmi progresivní.

Výhled

V červnu to bude hlavně o čekání na vhodné příležitosti. Pokud se neobjeví nic nepředvídatelného, bude to maximálně něco drobného z výše uvedených tří kategorií. Také uvidíme, jak to bude s očekávanými dividendami - ty které dorazí v červnu a červenci hodně napoví o dalším vývoji až do konce letošního roku, respektive začátku roku následujícího.

Komentáře